Het bandenlabel biedt in één aanblik drie belangrijke zaken voor een band: de grip op nat wegdek, de brandstofefficiëntie en het extern afrolgeluid. We lichten toe hoe de verschillende waarden correct te interpreteren. Voor meer informatie over het bandenlabel bent u altijd welkom in onze bandencentrale.

Vergelijking met een referentieband

We spreken hier niet over absolute waarden. Om deze waarden vast te stellen voor grip op het wegdek of brandstofefficiëntie, vergelijken we met een referentieband. Dus: hoe beter de waarde van een criterium, hoe beter de band presteert ten opzichte van deze referentieband.

Banden Label
Nat Wegdek

Grip op nat wegdek

Om de grip op nat wegdek te bepalen, wordt de test uitgevoerd op een wegdek met dicht asfalt en een laagje water van 0,5 tot 1,5 mm dik. De testauto remt af van 80 naar 20 kilometer per uur.

De gemeten remweg wordt vergeleken met de remweg van de referentieband. In de praktijk kan de grip van een band verschillen door het type auto of door de weersomstandigheden.

Maar door de vergelijking met een standaardreferentieband is de remweg van een band met klasse A altijd 30% korter dan van een band met klasse F (klasse D en G zijn niet in gebruik) als er maximaal wordt geremd. Dit betekent zo’n 18 meter verschil in remweg. Ofwel: het verschil van voor of na een kruispunt stilstaan bij een noodstop.

Brandstofefficientie

Brandstofefficiëntie

Het brandstofverbruik van een auto hangt af van veel factoren: het gewicht van het voertuig, het motortype, de snelheid, snelheidsveranderingen, rijstijl, bandenspanning en de rolweerstand van banden.

De rolweerstand is verantwoordelijk voor ongeveer 20% van het brandstofverbruik. De rolweerstand van een band verschilt door het type auto of door weersomstandigheden. Het brandstofgebruik van een personenwagenband met klasse A is altijd 7,5% lager dan van een band met klasse G.

Afrolgeluid

Afrolgeluid

Het afrolgeluid wordt weergegeven aan de hand van golfjes. Per golfje meer of minder verschilt het geluid dat een band maakt drie decibel. De geluidssterkte wordt bij een daling van drie decibel gehalveerd. Dus van drie golfjes naar één golfje is het geluid zelfs 75% minder.

Tientallen andere prestatiecriteria

Het bandenlabel geeft een waarde voor drie belangrijke prestatiecriteria. Dit label laat u toe banden met elkaar te vergelijken en een afgewogen keuze te maken bij het kopen van nieuwe banden. Er zijn evenwel nog tientallen andere prestatiecriteria om de kwaliteit van een band te beoordelen. Niet alle criteria zitten vervat in het bandenlabel. We denken daarbij aan: slijtvastheid (kilometerrendement), remmen op droog wegdek,  geluidsproductie in het voertuig, voertuigcontrole  en aquaplaning. 

Vraag daarom voor de juiste bandenkeuze altijd raad aan onze bandencentrale.

Openingsuren

Ma
08:30 - 12:00 en 13:00 - 17:30
Di
08:30 - 12:00 en 13:00 - 17:30
Wo
08:30 - 12:00 en 13:00 - 17:30
Do
08:30 - 12:00 en 13:00 - 17:30
Vr
08:30 - 12:00 en 13:00 - 17:30
Za
09:00 - 12:00
Zo
gesloten
Banden Genk Gebouw

Banden Genk
Geleenlaan 38
3600 Genk